NL EN
DONEER NU!

VVD probeert wetsvoorstel over verruiming alcoholverkoop (blurring) er snel door te drukken

18 april 2023

Alcoholwet inspecteurs verzetten zich tegen blurring: het wordt dweilen met de kraan open!

Deze week heeft VVD Kamerlid Thierry Aartsen een al 5 jaar oud plan om de regels rond de verkoop en het schenken van alcohol te versoepelen uit de mottenballen gehaald. Het gaat om een wetsvoorstel dat blurring (mengvormen tussen horeca en winkels/dienstverleners) toestaat en het aantal verstrekpunten enorm zal doen toenemen. De Nederlandse Vereniging voor Drank en Horeca Inspecteurs (NVDI) ziet de bui al hangen. Er komen veel meer plaatsen waar alcohol wordt verkocht en geschonken bij, maar geen extra inspecteurs om te zorgen dat de nieuwe verstrekkers zich aan de regels van de Alcoholwet houden."We kunnen het toezicht nu al niet aan", aldus Nico Hesselink, voorzitter van de NVDI. "Er zijn nu al gemeenten die zeer weinig of geen capaciteit hebben om de controles uit te voeren."

Een alcoholproeverij in de supermarkt: willen we dat?
Wat wil Aartsen? Hij wil mogelijk maken dat alle winkeliers en dienstverleners een vergunning krijgen om als nevenactiviteit bier en wijn te gaan verkopen en schenken. Denk aan kleding- en boekenwinkels, kappers, barbiers, massagesalons, fietsherstellers, wasserettes, hakkenbars, levensmiddelenwinkels etc. Er komen ook – als het aan Aartsen ligt - extra mogelijkheden voor horecaondernemers en slijters. Zij kunnen hun gemeente vragen of ook zij 'nevenactiviteiten' mogen verrichten. Een nevenactiviteit voor een horecabedrijf kan zijn de verkoop van schilderijen, serviesgoed of huiswijnen. Slijterijen kunnen bijvoorbeeld als nevenactiviteit zelf drank gaan schenken, maar ook kiezen voor andere detailhandel dan drank (bijvoorbeeld kaas, zoutjes, maaltijden). Er wordt vaak gezegd dat dit wetsvoorstel gaat over 'het wijntje bij de kapper', maar het is veel meer. Supermarkten kunnen proeverijen in de winkel organiseren en zelfs wijn- of bierproefbars inrichten. Zelfs de bouwmarkten kunnen kratten bier verkopen.

Alcoholreclame op elke hoek van de straat?
Ir. Wim van Dalen, directeur van STAP, onderschrijft de zorgen van de NVDI: "Naast de reeds voorziene problemen staat het wetsvoorstel van Aartsen haaks op de afspraken van het Nationaal Preventieakkoord. Aan dit akkoord hebben vele specialisten en alle politieke partijen zich geconformeerd. Een belangrijk doel van het Preventieakkoord is dat risicogroepen zoals jongeren niet of minder gaan drinken. Blurring betekent in de praktijk dat ook jongeren straks op elke hoek van de straat met alcoholaanbiedingen kunnen worden geconfronteerd."

Hesselink, voorzitter NVDI: "De VVD lijkt te doen wat ze al lange tijd doen, namelijk niet luisteren, maar doordrukken wat zij zelf willen. Vele vakspecialisten zeggen "niet doen", maar dat lijkt de VVD niet te deren. Op dit moment is het, zoals gezegd, door de beperkte capaciteit al zeer lastig om toezicht te houden op alle legale en illegale verstrekpunten. Als de politiek met dit wetsvoorstel akkoord gaat, wordt het toezicht op alle verstrekpunten nog veel moeilijker. Het wordt dweilen met de kraan open."

Contact:

*Nederlandse Vereniging voor Drank en Horeca Inspecteurs (NVDI)
Nico Hesselink, voorzitter
06 38412291; www.dhwinspecteur.nl

*Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Ir. Wim van Dalen, directeur
06 53295544; www.stap.nl
E-mail: info@stap.nl

Persberichten

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl