NL EN
DONEER NU!

Kunnen kinderen en jongeren de verleiding van een alcoholijsje weerstaan?

16 mei 2018

Kunnen kinderen en jongeren de verleiding van een alcoholijsje weerstaan? Na de introductie van Radler ijs op een stokje introduceert Bavaria twee nieuwe varianten van een ijsje met alcohol: een tube ijs met een 2% citroenlikeur (limoncello) en een beker schepijs met 1% alcohol. De alcoholijsjes zijn verkrijgbaar in de supermarkt, de horeca en op evenementen.

Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP, vindt de gemakkelijke verkrijgbaarheid van alcoholijsjes ongewenst: "Bavaria doorkruist het NIX18 beleid door nieuwe producten op de markt te brengen die ongetwijfeld extra aantrekkelijk zijn voor minderjarigen."

Regelgeving voor alcoholijsjes is verwarrend
STAP ziet ook problemen omdat het ene alcoholijsje wel onder de alcoholregelgeving valt en het andere niet. Van Dalen: "Bevroren Radlers vallen gewoon onder de Drank- en Horecawet, dat is duidelijk. Winkels moeten daarvoor de 18-jaarsgrens in acht nemen. Maar een voorverpakt ijsje met wat slagroom en een beetje alcohol valt niet onder de Drank- en Horecawet, omdat dat geen bevroren drank betreft, maar een consumptie-ijsje gemaakt om in bevroren vorm opgegeten te worden. Maar een ijssalon die vers vanille-ijs voorziet van een scheut rum uit een fles, heeft wel weer een Drank- en Horecawetvergunning nodig. En alle ijsjes, ook de Radlerijsjes, vallen onder het btw-tarief van 6%, en niet van 21%, zoals alcoholhoudende dranken. Allemaal zeer verwarrend."

Wat STAP betreft worden alle producten met meer dan 0,5% alcohol onder de Drank- en Horecawet gebracht. Van Dalen: "Er moet snel duidelijke wetgeving hierover komen. Voordat het alcoholijsje een bekend en populair product wordt onder kinderen en jongeren."

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Dhr. ir. W.E. van Dalen, directeur
030-6565041 / 06-53295544;
www.stap.nl

Bron: http://foodclicks.nl/nieuws/bavaria-komt-met-twee-nieuwe-varianten-radler-20-ijs.html

Persberichten

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl