NL EN
DONEER NU!

Nuchter door de feestdagen met ‘Negen Maanden Niet’

23 december 2014

Nuchter door de feestdagen met ‘Negen Maanden Niet’ Anoniem online programma doet zwangere vrouwen stoppen met alcoholgebruik

De overgrote meerderheid (78%) van de zwangere vrouwen die het nieuwe e-health programma ‘Negen Maanden Niet’ doorliepen, stopten met het drinken van alcohol. In totaal hebben 68 vrouwen het volledige programma doorlopen waarvan er 58 stopten met alcoholgebruik. Binnen de controlegroep van zwangere vrouwen, die regulier advies over alcoholgebruik ontvingen van hun verloskundige, stopten 51 van de 93 vrouwen (55%) met drinken.
Het online programma ‘Negen Maanden Niet’ is ontwikkeld door het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en de Universiteit Maastricht*. Het onderzoek naar het effect van het programma is gepubliceerd in het ‘Journal of Medical Internet Research’. Het is het eerste e-health programma wereldwijd dat effectief blijkt in het terugdringen van alcoholgebruik tijdens de zwangerschap.

Bijna 1 op de 3 zwangere vrouwen drinkt alcohol
Het alcoholgebruik tijdens de zwangerschap is al jarenlang een probleem. Geschat wordt dat ongeveer 30% van de Nederlandse zwangere vrouwen alcohol drinkt.

Negen Maanden Niet
Omdat alcohol zeer schadelijk is voor de foetus is het belangrijk dat vrouwen die zwanger zijn of willen worden helemaal stoppen met drinken. Zwangere vrouwen kunnen anoniem deelnemen aan ‘Negen Maanden Niet’. Zij kunnen inloggen via www.negenmaandenniet.nl en krijgen een aantal vragen voorgelegd over hun alcoholgebruik en de omstandigheden waarin ze drinken. Er worden vervolgens praktische adviezen gegeven over hoe te stoppen met drinken. Na zes weken en na twaalf weken worden de deelnemers opnieuw uitgenodigd om naar het programma ‘Negen maanden Niet’ te gaan. Dan volgen nieuwe vragen en adviezen, die specifiek afgestemd zijn op de betreffende deelnemer aan het programma.

Verloskundigen en gynaecologen zijn enthousiast
Verloskundigen en gynaecologen zijn enthousiast over het programma ‘Negen Maanden Niet’. STAP heeft de afgelopen weken ongeveer 250 verloskundige praktijken voorgelicht. Eerder onderzoek heeft aangetoond dat zwangere vrouwen niet graag aan hun verloskundige of arts vertellen dat ze alcohol drinken. Verloskundigen en gynaecologen zijn daardoor ook niet goed in staat om alcoholadvies op maat te geven aan deze vrouwen.

Alcohol is giftig voor de foetus
Als een zwangere vrouw alcohol gebruikt, bereikt alcohol gemakkelijk de foetus, omdat alcohol zich over alle lichaamsvochten verspreidt. Na korte tijd heeft de foetus bijna net zoveel alcohol in zijn/haar bloed als de moeder, maar vervolgens is de foetus minder goed dan de moeder in staat om alcohol af te breken. De foetus mist het belangrijkste enzym om alcohol af te breken en maakt bijproducten die cellen kunnen doden. Alcohol zelf is ook giftig voor de foetus omdat alcohol de ontwikkeling van cellen, met name zenuwcellen, negatief beïnvloedt. Schade van alcohol op de foetus kan variëren van lichte gedragsafwijkingen tot en met het foetaal alcohol syndroom (FAS). Kinderen met FAS hebben een hersenbeschadiging, bepaalde afwijkende gezichtskenmerken en zijn kleiner in lengte.

Voor meer informatie:
Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Ir. Nickie van der Wulp, senior beleidsmedewerker
Ir. Wim van Dalen, directeur
T 030-6565041 / 06-53295544
E info@stap.nl
I www.stap.nl

Bron: Van der Wulp, N. Y., Hoving, C., Eijmael, K., Candel, M.J.J.M., Van Dalen, W., & De Vries, H. (2014). "Reducing alcohol use during pregnancy via health counseling by midwives and internet-based computer-tailored feedback: a cluster randomized trial." J Med Internet Res 16(12): e274.

*Het programma Negen Maanden Niet is gefinancierd door ZonMw Nederland. ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

Persberichten

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl