NL EN
DONEER NU!

KNVB gaat verbod op bier drinken op tribunes betaald voetbal schrappen

9 april 2018

KNVB gaat verbod op bier drinken op tribunes betaald voetbal schrappen De Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB) wil het verbod op het drinken van alcohol op de tribunes van de stadions in het betaald voetbal schrappen. Nu is dat nog niet toegestaan. Dit besluit heeft de KNVB onlangs schriftelijk laten weten aan het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP. En dat terwijl de KNVB vorig jaar het alcoholgebruik langs de lijn bij amateurwedstrijden juist volledig aan banden heeft gelegd.

Meer drank op tribunes van betaald voetbal
Steeds meer stadions van het betaald voetbal zijn het gebruik van alcohol op de tribunes de afgelopen tijd gaan toestaan. Zo mogen sinds vorige maand ook de supporters van De Graafschap weer bier drinken op de tribunes. Dit gebeurt terwijl dat volgens de stadionregels van de KNVB, vastgelegd in de KNVB-standaardvoorwaarden, formeel nog steeds uitdrukkelijk verboden is. STAP heeft de KNVB recent hierop gewezen.
Dit signaal van STAP blijkt nu aanleiding te zijn voor de KNVB om het verbod op alcoholgebruik op de tribunes geheel uit de regels te schrappen. De KNVB vindt dat de stadiondirecties en/of het bestuur van de voetbalclubs er zelf over moeten kunnen beslissen. Daarbij wijst de KNVB er wel op dat voor drinken op de tribune vergunningen, zoals een door de gemeente verstrekte Drank- en Horecawetvergunning, vereist zijn.

STAP: onwenselijk
Wim van Dalen, directeur van STAP, vindt het schrappen van het verbod om te drinken op de tribunes onwenselijk. "STAP vindt dat de KNVB er beter aan doet de regels te gaan handhaven in plaats van te versoepelen. De standaardvoorwaarden zijn in 2014 aangepast aan de maatstaven van de UEFA, die al jaren wil dat er géén alcohol geschonken wordt tijdens wedstrijden. En hoewel het beter gaat met het hooliganisme, kan je onmogelijk stellen dat het rustig is op de voetbalvelden. Er wordt nog steeds met bier gegooid en er zijn ook nog steeds spreekkoren."

Wel amateurvoetbal
Van Dalen roept de KNVB op om met een plan te komen om de tribunes van de stadions van het betaald voetbal weer alcoholvrij te krijgen. Dat zal leiden tot een rustiger verloop van de wedstrijden en leiden tot minder ongeregeldheden na afloop. Van Dalen: "De KNVB heeft vorig jaar het alcoholgebruik langs de lijn bij amateurwedstrijden volledig aan banden gelegd. Met als argument om de orde en rust onder het publiek te handhaven. Waarom geldt dat dan niet voor het betaald voetbal? Staatssecretaris Paul Blokhuis, verantwoordelijk voor het alcoholbeleid, gaf laatst aan dat we met z’n allen moeten inzetten op een cultuur van sport zonder drank. Dat zijn wij volledig met hem eens. Laat de KNVB nu een eerste stap zetten door het verbod op bier drinken op de tribunes niet te schrappen. Ik snap overigens wel dat dat lastig voor ze is, Heineken is immers één van de sponsors van de KNVB. Maar misschien is het tijd om naar een andere sponsor op zoek te gaan, die beter aansluit bij het gezonde imago van sportbeoefening."

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Dhr. ir. W.E. van Dalen, directeur
030-6565041 / 06-53295544
www.stap.nl

Bronnen:

1.https://www.gelderlander.nl/de-graafschap/per-direct-bier-op-tribune-de-graafschap~a9e76a86/
2.https://www.knvb.nl/downloads/bestand/2785/knvb-standaardvoorwaarden-per-1-september-2014
3.https://www.eendrachtarnhem.nl/nieuws?n=66
4.https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/detail?id=2017Z03284&did=2017D06704
5.https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-volksgezondheid-welzijn-en-sport/nieuws/2018/02/06/blokhuis-problematisch-alcoholgebruik-ook-onderdeel-van-nationaal-preventieakkoord

Persberichten

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl