NL EN
DONEER NU!

Veel media-aandacht voor de gezondheidsrisico’s van alcohol in Nederland; alcoholproducenten lijken nerveus te worden

23 januari 2020

De vanzelfsprekendheid van alcoholgebruik in Nederland staat volop ter discussie.
De afgelopen weken hebben de meeste tv-zenders veel aandacht besteed aan alcohol (Pauw, Jinek, 'Nationale Blaastest' e.a.). Aanleiding was o.a. de uitslag van een onderzoek van het Ministerie van VWS naar de slechte kennis van de Nederlanders over alcohol en gezondheid (dec. 2019) en de acties 'Dry January' en 'IkPas'.

In alle landelijke dagbladen kwamen de afgelopen weken mensen aan het woord die tijdelijk of helemaal zijn gestopt met alcoholgebruik. Zij gaven aan zonder alcohol meer energie te hebben, zich gezonder te voelen en beter te slapen. Aan 'IkPas', de Nederlandse variant van 'Dry January', doet dit jaar een recordaantal van meer dan 41.000 mensen mee.

Wordt de alcoholindustrie nerveus?
Als tegenhanger zijn er de afgelopen weken artikelen in de media verschenen met als strekking dat matig alcoholgebruik juist gezond is en dat een maand stoppen met alcoholgebruik zelfs onverstandig is. Als Nederlanders minder alcohol gaan gebruiken door o.a. de plannen van staatssecretaris Blokhuis en de successen van 'Dry January' en 'IkPas' is dat slecht nieuws voor de alcoholproducenten. Het is dan ook niet verrassend dat zij juist nu hun uiterste best doen om deze trend te keren.

Conferentie Wijn en Gezondheid
*Is het toeval dat juist deze week de wijnbranche het symposium Wijn & Gezondheid organiseert? Tijdens de conferentie (link) zullen drie hoogleraren, waarvan er twee stevige banden hebben met de alcoholindustrie en één spreekt over ‘Reputatiemanagement’, naar verwachting hun best doen om de stelling te verdedigen dat het matig drinken van wijn juist goed is voor je gezondheid en dat de wijnbranche zich beter moet profileren.
*Is het toeval dat er deze week op de website van 'Esquire' ("De lifestyle website voor stijlvolle mannen") een artikel verschijnt met als kop: "Waarom het niet slim is om mee te doen aan Dry January" (link)?

Einde persbericht

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Dhr. ir. Wim van Dalen, directeur
030-6565041 / 06 53295544
www.stap.nl

Persberichten

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl