NL EN
DONEER NU!

De naam ‘Scotch Investments’ op shirt van spelers hockeyclub Den Bosch is geen alcoholreclame, maar 'Scotch Whisky International' wel?

19 december 2022

De Reclamecode voor Alcoholhoudende Dranken verbiedt het voeren van alcoholreclame op shirts van individuele sporters. Toen Koninklijke HFC in 2017 de naam van de sponsor ‘Scotch Whisky International’ op de shirts vermeldde werd ze teruggefloten door de Reclame Code Commissie (1).

Scotch Investments in plaats van Scotch Whisky Investments
Scotch Whisky Investments is een in 2021 opgerichte tak van Scotch Whisky International. Sinds dit jaar is het de sponsor van hockeyclub Den Bosch. Om niet opnieuw teruggefloten te worden door de Reclame Code Commissie staat nu op de shirts van hockeyclub Den Bosch de afgekorte naam ‘Scotch Investments’. Het argument van de hockeyclub is dat de naam ‘Scotch Investment’ op de shirts van de spelers niet door het publiek wordt opgevat als reclame voor Scotch Whisky. En dat terwijl de volledige naam ‘Scotch Whisky Investments’ op en rond het sportveld nog steeds volop te zien is (zie foto’s in bijlage). Wordt door weglating van het woord whisky op de shirts de afgekorte naam door het publiek nu opeens niet meer als alcoholreclame opgevat? Wim van Dalen, directeur van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP vindt dat argument “flauwe kul”.

Reclame Code Commissie wijst klacht STAP af
De klacht van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP dat de afgekorte naam Scotch Investments op de shirts van de hockeyers door het publiek wel wordt gezien als reclame voor Scotch Whisky is vorige week door de Reclame Code Commissie afgewezen. STAP is tegen deze beslissing in hoger beroep gegaan.

Contact

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Ir. Wim van Dalen, directeur
06 53295544; www.stap.nl; E-mail: info@stap.nl

1): https://www.reclamecode.nl/uitspraken/whisky/voeding-en-drank-2017-00164-cvb/185728/

De naam ‘Scotch Investments’ op shirt van spelers hockeyclub Den Bosch is geen alcoholreclame, maar 'Scotch Whisky International' wel?

bijlage-bij-persbericht-swi2.docxbijlage-bij-persbericht-swi2.docx (299 kB)

Persberichten

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl