NL EN
DONEER NU!

VVD wil alle remmen losgooien bij alcoholverkoop

10 maart 2017

Initiatiefwet van Ziengs (VVD) zal leiden tot forse toename alcoholproblematiek

Kamerlid Erik Ziengs heeft een initiatiefwet op stapel staan om de huidige Drank- en Horecawet te wijzigen. Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP heeft beslag weten te leggen op de tekst van het wetsvoorstel (zie bijlage). Als de wet wordt aangenomen kunnen bier en wijn overal zonder vergunning worden verkocht, ook bijvoorbeeld op de markt en bij de loempia-kraam. Verkoop van bier en wijn is nu alleen mogelijk bij slijters, levensmiddelenwinkels en cafetaria’s.
Verder maakt deze wet het mogelijk dat er bij de kapper, de kledingwinkel, de fietsenmaker, de wasserette en zelfs in een tankshop alcohol geschonken kan worden, óók sterke drank als whisky en wodka.

Wim van Dalen, directeur van STAP: "Het voorstel van Ziengs tart de belangen van onze volksgezondheid. Het effect zal zijn dat er enkele tienduizenden verkoopplaatsen van alcohol bijkomen en dat alcohol door jong en oud nog meer als een alledaags product wordt beschouwd. Het zal onherroepelijk leiden tot een dramatische toename van de alcoholproblematiek in Nederland."

Schenken van bier, wijn en sterke drank geen alleenrecht meer van horeca en slijters
In het wetsvoorstel van Ziengs wordt een soort winkelhorecavergunning ingevoerd waarmee blurring een officiële status krijgt. Elke winkelier die aan bepaalde voorwaarden voldoet heeft recht op deze vergunning en kan daarmee zowel zwakalcoholhoudende drank (bier, wijn, mixdranken) als sterke drank schenken. De gemeente krijgt wel de mogelijkheid regels te stellen over de hoeveelheid drank die vanuit een horecabedrijf mag worden verkocht, of door een slijtersbedrijf mag worden geschonken. Dit geldt ook voor de nieuwe ‘winkelhoreca’.

Ook de horeca en de slijter mogen van Ziengs volop ‘blurren’
In het wetsvoorstel van Ziengs staat dat de horeca naast het schenken en verkopen van alcohol ook branchevreemde producten mag gaan verkopen in de horecalokaliteit, zoals boeken en schilderijen. De slijter mag ook gaan blurren. Hij mag alcohol schenken en hapjes erbij serveren, maar bijvoorbeeld ook een postkantoorfunctie uitoefenen, tickets verkopen of een gokautomaat plaatsen.

Huiskamer- kelder- en zoldercafés?
De huidige Drank- en Horecawet kent regels over het vloeroppervlak, hoogte en de aanwezigheid van toiletten. Al die regels komen wat Ziengs betreft te vervallen, waardoor vele piepkleine huiskamercafeetjes kunnen ontstaan, zoals je ze bijvoorbeeld ziet in sommige ontwikkelingslanden.

Geen sluisje meer in de supermarkt tussen de winkel en de slijters
Op dit moment is er een duidelijk zichtbare ‘drempel’ in de vorm van een sluisje bij de toegang van een slijterij in een supermarkt. Dit voorkomt bijvoorbeeld dat kinderen te gemakkelijk ongemerkt binnenlopen bij een slijterij. In het wetsvoorstel van Ziengs is die drempel verdwenen. Ook de huidige regel dat alcoholhoudende dranken op het schap niet tussen de frisdranken mogen staan komt te vervallen.

Internetverkoop van alcohol blijft enigszins beperkt
In de initiatiefwet van Ziengs mogen alleen slijters, levensmiddelenwinkels, snackbars, internetbedrijven/bierkoeriers en ondernemers met de nieuwe winkelhorecavergunning alcohol verkopen via internet.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Dhr. ir. W.E. van Dalen, directeur
030-6565041 / 06 53295544
www.stap.nl

Bron: bij dit persbericht is het initiatiefwetsvoorstel van Ziengs (VVD) met toelichting gevoegd.

initiatiefwet-ziengs-en-mvt.pdfinitiatiefwet-ziengs-en-mvt.pdf (1,34 MB)

Persberichten

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl