NL EN
DONEER NU!

Kennis over alcohol en kanker beïnvloedt drinkgedrag

11 april 2004

STAP pleit voor meer aandacht in de media voor de risico’s van alcohol

Ruim de helft van de Britse vrouwen is bereid haar alcoholconsumptie te staken of verminderen als ze weet dat het risico op borstkanker hierdoor afneemt. Maar slechts 7% van de ondervraagde vrouwen is zich bewust van het verband tussen het risico op borstkanker en alcoholgebruik.
Dit blijkt uit een enquête door Breaktrough Breast Cancer, de meest vooraanstaande borstkanker liefdadigheidsinstelling van Groot Brittannië. STAP (Stichting Alcoholpreventie) vindt dat ook in Nederland mensen te weinig weten over de risico’s van regelmatig alcoholgebruik. Directeur Wim van Dalen pleit voor meer media-aandacht.

Verhoogd risico op borstkanker door alcoholconsumptie
Alcoholconsumptie veroorzaakt een kleine, maar significante verhoging van het risico op borstkanker en is ook geassocieerd met een flink aantal andere aandoeningen, zoals leveraandoeningen, hart- en vaatziekten, kanker aan mond, slokdarm en strottenhoofd, hoge bloeddruk, chronische ontsteking aan de alvleesklier (Corrao et al, 2004). Een vrouw die dagelijks, gedurende een langere periode, één glas alcoholische drank nuttigt verhoogt haar risico op borstkanker met 7 tot 9 procent. Het drinken van alcohol door vrouwen in Nederland zorgt omgerekend voor 740 nieuwe gevallen van borstkanker per jaar (Signaleringscommissie Kanker, 2004). Maar 7% van de ondervraagden bij de Britse enquête bleek bekend met deze risicoverhoging.

12% vrouwen zou stoppen met drinken als zij de risico’s wel kenden
Uit het onderzoek van Breakthrough bleek dat 12% van de Britse vrouwen zou volledig stoppen met alcoholgebruik als ze van het verhoogde risico op borstkanker door alcohol op de hoogte was; 27% zou het houden bij 1 glas per dag en 14% zou minderen.

Meer bekendheid met risico’s alcohol ook in Nederland belangrijk
“Het is ook in Nederland een gegeven dat veel mensen de risico’s van alcoholgebruik onvoldoende kennen.” aldus Wim van Dalen, directeur STAP. Toch vindt STAP dat een gebrek aan alcoholvoorlichting hier niet de enige oorzaak van is. Van Dalen: “Het komt ook doordat in de media vaak aandacht wordt geschonken aan onderzoeken waaruit blijkt dat alcoholgebruik een gunstig effect zou hebben op de gezondheid. Dit terwijl voor tal van aandoeningen geldt dat meer dan 2 glazen alcohol per dag al risicoverhogend kan zijn. Bovendien geldt het meest bekende risicoverlagende effect van 1 of 2 glazen alcohol, namelijk dat voor hart- en vaatziekten, alleen voor mensen vanaf middelbare leeftijd.”
Van Dalen wil graag meer nauwkeurigheid zien bij berichtgeving over de gevolgen van alcoholgebruik: “Ik ben er van overtuigd dat bij een meer objectieve en accurate berichtgeving in de media het Nederlandse publiek beter op de hoogte zou zijn van de risico’s van alcoholgebruik. Nu worden vaak juichende berichtgeving over positieve effecten van alcohol klakkeloos geciteerd, terwijl buiten beschouwing gelaten wordt om wat voor hoeveelheden het precies gaat, voor wie het geldt en welke risico’s er wel aan vast blijven kleven.”
Vanuit gezondheidsoogpunt is het drinken van niet meer dan 1 à 2 standaardglazen voor gezonde volwassen vrouwen het maximum; voor mannen is dit 2 à 3 standaardglazen. Om gewoontevorming te voorkomen wordt afgeraden elke dag te drinken.

STAP (Stichting Alcoholpreventie), 4 november 2004
dhr. ir. W.E. van Dalen, directeur

Persberichten

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl