NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Nieuwe gel breekt alcohol af nog voor die in het bloed komt

14 mei 2024

Onderzoekers van het Federal Institute of Technology ETH Zürich, hebben een op eiwitten gebaseerde gel ontwikkeld die alcohol in het darmkanaal afbreekt nog voor die in het bloed komt.

Uit dierexperimenteel onderzoek dat deze week in het tijdschrift Nature Nanotechnology is gepubliceerd, blijkt dat de gel – althans bij muizen - alcohol snel, efficiënt en direct omzet in onschadelijk azijnzuur voordat het in de bloedbaan en dus in de hersenen terechtkomt. De onderzoekers verwachten daarom dat de gel ook de schadelijke en bedwelmende effecten van alcohol zal verminderen.

De gel verschuift de afbraak van alcohol van de lever naar het spijsverteringskanaal. In tegenstelling tot wanneer alcohol in de lever wordt gemetaboliseerd, wordt er geen schadelijk acetaldehyde als tussenproduct geproduceerd”, legt professor Raffaele Mezzenga van het Laboratory of Food & Soft Materials van de ETH Zürich uit.

De gel is alleen effectief als je hem neemt net voordat je drinkt of zolang er alcohol in het maag-darmkanaal aanwezig is. Als de alcohol al in je bloedbaan is terechtgekomen (zo'n 10 tot 20 minuten na inname) is het te laat.

Gebruik van de gel zal betekenen dat de gebruiker het roesgevende en bedwelmende effect van alcohol (een belangrijke reden waarom mensen drinken) niet meer zal ervaren. De onderzoekers denken aan toepassing van de gel als je na een glas alcohol gedronken te hebben toch nog naar huis moet rijden.

Su, J., Wang, P., Zhou, W. et al. Single-site iron-anchored amyloid hydrogels as catalytic platforms for alcohol detoxification. Nature Nanotechnology (2024). https://doi.org/10.1038/s41565-024-01657-7

Bron: Nature Nanotechnology.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl