NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Geur van alcohol maakt dat je je minder kan beheersen

19 maart 2016

Tal van omgevingsfactoren dragen bij aan je drinkgedrag, maar voor het eerst hebben wetenschappers vastgesteld dat ook de geur van alcohol er toe doet.

De onderzoekers van de Britse Edge Hill University gaven proefpersonen een mondkapje dat óf was doordrenkt met alcohol óf met een non-alcoholische citrus-oplossing. De deelnemers moesten daarna op een knop drukken als ze de letter K of een flesje bier op hun scherm zagen verschijnen. De onderzoekers maten vervolgens het aantal keer dat de proefpersonen foutief op de knop drukten. Zo’n 'vals alarm’ duidt op een verminderd vermogen van de deelnemer om het eigen gedrag te beheersen. Degenen die ten onrechte op de knop drukten, droegen significant vaker een mondkapje met alcohol.

Dr. Rebecca Monk, hoofddocent in de psychologie, legt uit: "Het leek er tijdens het experiment op dat alleen al de geur van alcohol het moeilijker maakte voor de deelnemers om zich te beheersen en niet op de knop te drukken."

Bron: Psychopharmacology.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl