NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Drinkers zijn simpel van de drank af te krijgen

3 juni 2021

Onderzoekers hebben een effectieve manier gevonden om mensen te laten minderen met drinken: door het verhoogde risico op kanker dat daarmee gepaard gaat te benadrukken en dat te combineren met het tellen van elk drankje. Dat blijkt uit een studie, gepubliceerd in Addictive Behaviors.

Door deze specifieke combinatie van berichten over 'waarom minderen' en 'hoe minderen' bevorder je de gezondheid in een populatie, zegt het team achter het onderzoek.

Te veel drinken leidt natuurlijk niet alleen tot kanker. Overmatig gebruik hangt samen met een hele reeks problemen, waaronder vroegtijdige sterfte, hartaandoeningen, spijsverteringsproblemen en een verhoogd risico op dementie. Toch ontdekten de onderzoekers dat het combineren van informatie over alcohol en kanker in combinatie met het aanbevelen van één bepaalde praktische actie - het tellen van hun drankjes - ertoe leidde dat drinkers de hoeveelheid alcohol die ze consumeerden minderden. Dat zegt econoom en psycholoog Simone Pettigrew van The George Institute for Global Health.

Voor het onderzoek werden drie enquêtes ingevuld: 7.995 mensen vulden de eerste in, 4.588 van die mensen vulden de tweede drie weken later in en 2.687 mensen voltooiden de laatste enquête drie weken daarna. De deelnemers werden opgedeeld in verschillende groepen en kregen verschillende tv-spotjes en berichten rond drinken te zien. Na zes weken werd het effect gemeten.

Wat bleek? Een tv-spot die drank en kanker met elkaar in verband bracht, samen met een suggestie om je drankjes te tellen, was de meest effectieve manier om mensen ertoe aan te zetten hun alcoholgebruik te minderen.

S. Pettigrew, L. Booth, M.I. Jongenelis, E. Brennan, T. Chikritzhs, P. Hasking, P. Miller, G. Hastings & M. Wakefield. A randomized controlled trial of the effectiveness of combinations of ‘why to reduce’ and ‘how to reduce’ alcohol harm-reduction communications. Addictive Behaviors 121 (2021) 107004. https://doi.org/10.1016/j.addbeh.2021.107004

Bron: Addictive Behaviors.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl