NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Alcohol remt opruiming plaques bij ziekte van Alzheimer

4 juni 2018

Onderzoek van de University of Illinois in Chicago toont aan dat alcohol invloed heeft op de opruiming van plaques die zo kenmerkend zijn voor de ziekte van Alzheimer. De resultaten zijn gepubliceerd in het Journal of Neuroinflammation.

Eerdere studies naar de effecten van alcoholgebruik op de ziekte van Alzheimer waren onduidelijk: sommige studies beweerden dat alcohol een beschermend effect heeft, terwijl andere wezen op de schadelijke rol van alcohol bij de ontwikkeling van deze neurocognitieve ziekte.

Recent onderzoek heeft gesuggereerd dat alcoholgebruik betrokken is bij de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer, omdat alcoholgebruik invloed heeft op het immuunsysteem en dus ook op ontstekingen in de hersenen.

Dr. Douglas Feinstein, hoogleraar anesthesiologie aan de universiteit van Illinois aan het Chicago College of Medicine, heeft samen met andere onderzoekers een celonderzoek bij dieren uitgevoerd waaruit blijkt dat alcohol de opruiming van plaques in de hersenen kan belemmeren. Feinstein: “Hoewel deze studies werden uitgevoerd in geïsoleerde cellen, suggereren onze resultaten dat alcohol het vermogen van microgliacellen om de hersenen vrij te houden van beta-amyloïd (het eiwit dat verantwoordelijk is voor de plaques) beperkt en kan bijdragen aan de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer."

Sergey Kalinin, Marta González-Prieto, Hannah Scheiblich, Lucia Lisi, Handojo Kusumo, Michael T. Heneka, Jose L. M. Madrigal, Subhash C. Pandey, Douglas L. Feinstein. Transcriptome analysis of alcohol-treated microglia reveals downregulation of beta amyloid phagocytosis. Journal of Neuroinflammation, 2018; 15 (1) DOI: 10.1186/s12974-018-1184-7

Bron: Journal of Neuroinflammation.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl