NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

9% minder bingedrinken in Amerikaanse staten met legale wiet

5 november 2019

Uit onderzoek van investeringsbank Cowen and Co. in de VS blijkt dat het zogeheten bingedrinken in staten met legale recreatieve wiet liefst 9% onder het landelijke gemiddelde ligt! De researchers ontdekten ook dat excessief drinken in staten met legale cannabis 11% lager is dan in staten waar wiet nog steeds verboden is.

Uit een rapport met de titel ‘Beverage Alcohol, Cannabis and the Changing US Consumer: What are the Real Risks and Opportunities to Consumption Behaviour?’ blijkt dat in staten met legale wiet nog altijd 2 x zoveel mensen van 21 jaar en ouder drinken dan blowen. Dat bericht het vakblad ‘The Spirits Business’ op basis van onderzoek van IWSR Drinks Market Analysis en BDS Analytics, eerder dit jaar. Maar de drankindustrie maakt men zich wel degelijk zorgen over de langetermijngevolgen van legale wiet. Zo zegt de baas van IWSR, Brandy Rand, tegen het vakblad "Hoewel cannabisgebruik nog niet gemeengoed is, neemt het zeker toe in staten waar het legaal is en vormt het een risico voor de drankindustrie. Het is belangrijk dat alcoholmerken aandacht besteden aan hun consumenten, in het besef dat er bij sommige gelegenheden een afname zal zijn van het alcoholgebruik in plaats van of naast legale cannabis."

Vice-president Jessica Lukas van BDS Analytics zegt dat uit onderzoek van haar firma blijkt dat tot 40% van de volwassenen cannabis consumeert in staten met legale wiet.

Bron: cnnbs.nl.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl