NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Alcoholgebruik rond de conceptie slecht voor embryo en placenta

10 juni 2019

Het drinken van alcohol rond de conceptie is slecht voor het embryo en de placenta-vorming. Dat blijkt uit dierexperimenteel onderzoek bij ratten door onderzoekers aan de Universiteit van Queensland, gepubliceerd in Development (https://dev.biologists.org/).

De onderzoekers wilden weten wat het effect van alcoholgebruik is in de periode van de conceptie. Bij mensen hebben we het dan over de week vóór en de week ná de conceptie. Dit is zelfs voordat er organen van de baby zijn gevormd. Hoewel er veel verschillen zijn tussen ratten en mensen, lijkt de periode rond de conceptie erg op elkaar.

Deze eerste week van de zwangerschap is belangrijk voor de ontwikkeling van het embryo. De genen van het embryo beginnen hun eigen eiwitten tot expressie te brengen en ze vormen een placenta, die nodig is om een zwangerschap te behouden. Dit maakt het een gevoelige tijd tijdens de zwangerschap omdat het genetische programma dat de groei van de baby regelt, vatbaar is voor veranderingen in de omgeving.

Het onderzoek toont aan dat alcohol de groei van het vroege embryo en de stamcellen die de placenta worden, kan belemmeren. Nadat de ratten waren blootgesteld aan alcohol, was de placenta slecht gevormd en was niet in staat om de foetus alle voedingsstoffen te geven die hij nodig had om te groeien. Dit effect was ernstiger bij vrouwelijke foetussen dan bij mannelijke foetussen.

De foetussen blootgesteld aan alcohol waren ook veel kleiner dan die welke geen alcohol ontvingen. Dit is een heel belangrijk resultaat, omdat menselijke baby's die klein worden geboren een groter risico lopen op ziekten zoals diabetes type 2 en hoge bloeddruk op latere leeftijd. Ze hebben ook meer kans zwaarlijvig te zijn. Deze ziekten zijn niet alleen schadelijk voor de gezondheid van de mens, ze zijn ook een grote last voor de volksgezondheid.

Kalisch-Smith, J. I., Steane, S. E., Simmons, D. G., Pantaleon, M., Anderson, S. T., Akison, L. K., Wlodek, M. E. and Moritz, K. M. Periconceptional alcohol exposure causes female-specific perturbations to trophoblast differentiation and placental formation in the rat. Development 146 (2019), dev172205. doi:10.1242/dev.172205.

Bron: Development.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl