NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Een tiener zijn eerste glas laten drinken, vergroot de kans op problemen

26 januari 2018

Als ze dan toch alcohol drinken, kunnen we er maar beter bij zijn. Volgens die redenering laten veel ouders hun tiener zelf kennismaken met alcohol. Een eerste proevertje, een eerste glaasje. Goed bedoeld, als een beschermende maatregel, om te vermijden dat kinderen vroeg of laat een verkeerde relatie met alcohol ontwikkelen. Een Australische studie, verschenen in de Lancet, lijkt er nu echter op te wijzen dat het effect omgekeerd is. Tieners die alcohol te drinken hadden gekregen waren later eerder binge-drinkers.

Jongeren die alcohol gekregen hadden van hun ouders, hadden 2,58 keer meer kans om zich het jaar nadien te bezondigen aan binge-drinking, in vergelijking met jongeren die geen alcohol gekregen hadden. De kans op alcoholgerelateerde conflicten of symptomen van alcoholverslaving en alcoholmisbruik was ook meer dan 2 keer groter.

Het risico op binge-drinking was nog groter bij jongeren die van anderen alcohol gekregen hadden, hetzij als aanvulling op, of in de plaats van hun ouders. Zij hadden ook een hogere kans op symptomen van misbruik of verslaving dan jongeren die geen toegang hadden tot alcohol.

25% van de 18-jarigen die van hun ouders alcohol gekregen hadden, rapporteerde binge-drinking, bij jongeren die alcohol van anderen kregen was dat 62% en voor jongeren die zowel van hun ouders als van andere alcohol kregen, was dat 81%.

R.P. Mattick, Ph.J. Clare, A. Aiken a.o. Association of parental supply of alcohol with adolescent drinking, alcohol-related harms, and alcohol use disorder symptoms: a prospective cohort study. Lancet (2018) Published Online January 25, http://dx.doi.org/10.1016/ S2468-2667(17)30240-2

mattick-association-of-parental-supply-of-alcohol-with-adolescent-drinking-alcohol-related-harms-and-alcohol-use-disorder-symptoms---a-prospective-cohort-study_1.pdfmattick-association-of-parental-supply-of-alcohol-with-adolescent-drinking-alcohol-related-harms-and-alcohol-use-disorder-symptoms---a-prospective-cohort-study_1.pdf (204 kB)

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl