NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Ook alcoholgebruik vóór de zwangerschap leidt tot gezichtsafwijkingen kind

17 februari 2023

Het alcoholgebruik van moeders tijdens, maar ook vóór de zwangerschap kan in verband worden gebracht met gezichtsafwijkingen bij hun kinderen op 9-jarige leeftijd. Dat blijkt uit een studie van de Erasmusuniversiteit, gisteren verschenen in Human Reproduction.

Onderzoekers hebben kunstmatige intelligentie (AI) en deep learning-technologie gebruikt om met behulp van 3D fotografie te onderzoeken of er een verband is tussen afwijkingen in de vorm van de gezichten van kinderen van 9 en 13 jaar en de hoeveelheid alcohol die hun moeders dronken toen zij zwanger waren.

Informatie over het alcoholgebruik van de moeders werd verkregen uit vragenlijsten die werden ingevuld door de vrouwen in de vroege, midden- en late zwangerschap. De onderzoekers verdeelden hen in drie groepen: moeders die niet dronken voor of tijdens de zwangerschap (de controlegroep), moeders die dronken in de drie maanden voordat ze zwanger werden maar toen stopten, en moeders die dronken tijdens de zwangerschap.

"We vonden een statistisch significant verband tussen prenatale blootstelling aan alcohol en de gezichtsvorm bij de 9-jarige kinderen. Hoe meer alcohol de moeders dronken, hoe meer statistisch significante veranderingen er waren. De meest voorkomende kenmerken waren een korte wipneus, een naar buiten gedraaide kin en een naar binnen gedraaide vouw in de binnenste oogplooi", zegt Xianjing Liu, eerste auteur van de studie en een promovendus in de groep van hoogleraar Roshchupkin, die de AI ontwikkelde.

De onderzoekers ontdekten dat bij moeders die tijdens de zwangerschap dronken, zelfs als dat heel weinig was - minder dan 12 g per week - er een verband was tussen blootstelling aan alcohol en de gezichtsvorm van kinderen op 9-jarige leeftijd.

Het verband tussen alcoholgebruik en gezichtsvorm verzwakte bij de oudere kinderen en er werd geen significant verband gevonden toen de onderzoekers naar de gegevens van de kinderen van 13 jaar keken.

De onderzoekers benadrukken dat de nieuwe techniek belangrijk is omdat de geconstateerde verschillen met het blote oog niet altijd waarneembaar waren. Een afwijking in het gezicht kan gezien worden als een symptoom van onderliggende gezondheidsproblemen.

X. Liu, M. Kayser, S.A. Kushner et al. Association between prenatal alcohol exposure and children’s facial shape: a prospective population-based cohort study. Human Reproduction (2023) 1–12. https://doi.org/10.1093/humrep/dead006

Bron: Human Reproduction.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl