NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Verband tussen alcoholgebruik en kwaliteit sperma

18 juli 2018

Er lijkt een verband te zijn tussen alcoholgebruik en de kwaliteit van het sperma. Dat staat te lezen in een nieuwe studie die is verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Andrology. Het onderzoek werd uitgevoerd bij 323 mannen die samen met hun vrouw een Italiaanse vruchtbaarheidskliniek bezochten.

Mannen die aangaven licht te drinken (4 tot 7 consumpties per week) bleken kwalitatief beter zaad te hebben dan mannen die aangaven meer dan 7 glazen per week te drinken, maar ook dan mannen die zeiden niet of minder dan 4 glazen te drinken. Zij hadden een groter spermavolume en een hoger aantal spermacellen, vergeleken met de andere groepen.

Het onderzoeksteam wijst er in hun analyse op dat er beperkingen kleven aan hun studie. Eén daarvan is dat het onderzoek is uitgevoerd bij mannelijke partners van onvruchtbare stellen. Verder zijn de gegevens over alcoholgebruik gebaseerd op zelfrapportage. Bovendien is niet gekeken naar bingedrinken en zwaar alcoholgebruik. Daarom vinden de onderzoekers dat er meer onderzoek nodig is.

E. Ricci S. Noli S. Ferrari I. La Vecchia S. Cipriani V. De Cosmi E. Somigliana F. Parazzini. Alcohol intake and semen variables: cross‐sectional analysis of a prospective cohort study of men referring to an Italian Fertility Clinic. Andrology 18 July 2018 https://doi.org/10.1111/andr.12521

Bron: Andrology.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl