NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Alcoholblootstelling leidt tot minder foetale groei

23 augustus 2023

Alcoholblootstelling rond de conceptie en gedurende de zwangerschap (met name het tweede trimester) hangt samen met minder foetale groei. Dat blijkt uit een studie in het kader van de Safe Passage Study door Marin Pielage van het Erasmus Medisch Centrum en haar collega’s, verschenen in BMC Medicine.

De Safe Passage Study is een prospectieve cohortstudie onder 1.698 zwangere vrouwen. Met behulp van echografie werd de dijbeenlengte, de buik- en hoofdomtrek en de bipariëtale diameter van de foetus (afstand oor tot oor), gemeten op drie tijdstippen tijdens de zwangerschap. Ook werd het foetale gewicht geschat. Het alcoholgebruik rond de conceptie werd vastgesteld op basis van interviews over de 15 dagen vóór en 15 dagen na de laatste menstruatie.

Uit de studie blijkt dat prenatale blootstelling aan alcohol samenhangt met een kortere dijbeenlengte, een kleine buikomtrek en een lager geboortegewicht. Alcoholgebruik rond de conceptie en in het tweede trimester hangt samen met een kleinere buikomtrek van de foetus, een lager foetaal gewicht en een lager geboortegewicht. Drankgebruik in het derde trimester bleek samen te hangen met een korte dijbeenlengte en – verrassend – een hoger geboortegewicht. De onderzoekers vonden geen extra schade als gevolg van binge-drinken.
Roken én drinken leidde tot een kortere dijbeenlengte.

Deze studie toont volgens de onderzoekers aan dat de potentiële negatieve gevolgen van prenatale alcoholblootstelling al vóór de geboorte waarneembaar zijn.

Pielage, M., El Marroun, H., Odendaal, H.J. et al. Alcohol exposure before and during pregnancy is associated with reduced fetal growth: the Safe Passage Study. BMC Medicine 21 (2023) 318.
https://doi.org/10.1186/s12916-023-03020-4

Bron: BMC Medicine/

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl