NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Experimenten: kleinere glazen bier en wijn leiden tot lager alcoholgebruik

14 mei 2018

Twee experimenten, uitgevoerd door Inge Kersbergen en collega’s van de universiteit van Liverpool, tonen aan dat de Britse horeca mensenlevens kan redden en ziekenhuisopnames kan voorkomen door kleinere glaasjes bier en wijn te schenken. De resultaten van deze studie zijn verschenen in Addiction.

In de experimenten werden proefpersonen standaardglazen of een kwart kleinere bier- en wijnglazen aangeboden tijdens een uur tv-kijken in een woonkamersetting in een laboratorium en tijdens het meedoen aan een quiz in een lokale horecagelegenheid. Uit de resultaten blijkt dat de mensen die uit kleinere glazen dronken minder alcohol gebruikten tijdens de duur van de experimenten. De tv-kijker met een klein glas dronk 20,7 tot 22,3% minder, de quiz-deelnemer met een klein glas dronk zelfs 32,4 tot 39,6% minder.

De onderzoekers hebben deze resultaten getoetst aan het Sheffield Alcohol Policy Model, een model om de gevolgen van alcoholgebruik te meten. Dat leidde tot de conclusie dat het aanpassen van standaardglazen in cafés en restaurants in Groot-Brittannië jaarlijks tot 1.400 mensenlevens scheelt en er dan 73.000 mensen minder in het ziekenhuis belanden met alcoholgerelateerde aandoeningen.

Inge Kersbergen, Melissa Oldham, Andrew Jones, Matt Field, Colin Angus and Eric Robinson. Reducing the standard serving size of alcoholic beverages prompts reductions in alcohol consumption. Addiction 113 (2018) June.

Bron: Addiction.

kersbergen---reducing-the-standard-serving-size-of-alcoholic-beverages_1.pdfkersbergen---reducing-the-standard-serving-size-of-alcoholic-beverages_1.pdf (427 kB)

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl