NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Drankgebruik gedurende eerste weken zwangerschap verhoogt risico op miskraam

10 augustus 2020

Alcoholgebruik door zwangere vrouwen in week 5 tot 10 na de laatste menstruatie verhoogt het risico op een miskraam. Dat blijkt uit een onderzoek door medewerkers van het Vanderbilt University Medical Center (VUMC), gepubliceerd in het American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Alexandra Sundermann en haar collega’s onderzochten de momenten, de hoeveelheid en het type alcoholgebruik tijdens de zwangerschap en hoe deze factoren zich verhouden tot het risico op een miskraam vóór de 20ste week van de zwangerschap. De helft van de 5.353 onderzochte vrouwen dronk ná de conceptie en voor ze wisten zwanger te zijn. Gemiddeld stopten de vrouwen alcohol te gebruiken na 29 dagen zwangerschap

Uit de studie blijkt dat alcoholgebruik vanaf week 5 na de laatste menstruatie impact heeft. Elke extra week gebruik verhoogt het risico met 8%, met een piek bij gebruik in week 9.
Dit ongeacht of de vrouw aangeeft minder dan één drankje of meer dan vier drankjes per week te hebben gedronken. Het risico is ook onafhankelijk van het soort alcohol dat wordt geconsumeerd en of de vrouw episodes van drankmisbruik heeft gehad.

Alexandra C. Sundermann a.o. Week-by-week alcohol consumption in early pregnancy and spontaneous abortion risk: a prospective cohort study. American Journal of Obstetrics and Gynecology (2020). DOI: 10.1016/j.ajog.2020.07.012

Bron: American Journal of Obstetrics and Gynecology.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl