NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Kinderen van moeders die riskant drinken hebben vaker gedragsproblemen

30 maart 2020

Uit een nieuwe Noorse studie, verschenen in Pediatrics, blijkt dat peuters met moeders die riskant drinken vaker gedragsproblemen hebben.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Ingunn Olea Lund van het Norwegian Institute of Public Health en haar collega’s. Zij gebruikten de gegevens van 34.000 kinderen in een cohortstudie waarin ook gedetailleerde informatie is opgenomen over hun ouders en andere familieleden. Bovendien geeft deze cohortstudie informatie over hoe het met de kinderen ging vanaf de geboorte tot de leeftijd van 5 jaar. In de studie zitten veel broers en zussen, neven en nichten. Daarom konden de onderzoekers het effect van de alcohol zelf onderscheiden van het effect van de genetica.

Uit de resultaten blijkt dat kinderen die opgroeien met moeders die riskant drinken, een significant groter risico hebben op het ontwikkelen van gedragsproblemen dan kinderen van moeders die licht alcohol gebruiken. Lund: “We zien al een verhoogd risico bij moeders die op een doordeweekse dag drie tot vier alcoholhoudende dranken drinken, of in het weekend vijf tot zes eenheden. Geen ongebruikelijke hoeveelheid voor Noorse volwassenen.”

Uit de analyses blijkt dat het grootste deel van dit effect het gevolg is van genetica en andere omgevingsfactoren in de familie. Een klein deel van het risico houdt echter specifiek verband met het gebruik van alcohol. “Gezien deze resultaten kunnen we nu met meer zekerheid zeggen dat alcohol een rol speelt”, zegt Lund. “Het is belangrijk voor moeders om te weten dat zelfs alcoholgebruik dat als normaal wordt beschouwd, een negatief effect op het kind kan hebben.”

Ingunn Olea Lund, Espen Moen Eilertsen, Line C. Gjerde, Fartein Ask Torvik, Espen Røysamb, Ted Reichborn-Kjennerud and Eivind Ystrom. Maternal Drinking and Child Emotional and Behavior Problems. Pediatrics 145 (2020) 3. DOI: 10.1542/peds.2019-2007

Bron: Pediatrics.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl