NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Positieve effecten alcohol bij ouderen vooral kwestie van sociaal-economische status

31 januari 2017

Er is geen echt verband tussen alcohol en gezondheid: zelfs "matig drinken" kan al schadelijk zijn, vooral bij ouderen. Dat er vaak wel een positief verband gevonden wordt, heeft - aldus nieuw onderzoek gepubliceerd in the Journals of Gerontology - simpelweg te maken met sociaal-economische verschillen.

Individuen met een hogere sociaal-economische status hebben de neiging om meer te drinken, maar beschikken ook over voldoende geld om goed op hun gezondheid te letten. In de nieuwe studie, die specifiek keek naar de gezondheidseffecten van drinken bij ouderen, vonden de onderzoekers dat het positieve effect van matig drinken bij correctie voor de sociaal-economische status, volledig verdwenen was bij mannen en aanzienlijk kleiner was bij vrouwen.

"Uit ons onderzoek blijkt dus dat bij ouderen niet gekeken moet worden naar wat ze drinken, maar naar wie er drinkt", zegt hoofdonderzoeker Dr. Andy Towers.

Bron: The Journals of Gerontology.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl