NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Link tussen matig alcoholgebruik en cognitieve achteruitgang

14 juli 2022

Uit onderzoek verschenen in het tijdschrift PLOS Medicine blijkt dat consumptie van meer dan zeven Britse eenheden alcohol per week in verband kan worden gebracht met hogere ijzerniveaus in de hersenen.

IJzer in de hersenen is eerder gelinkt aan de ziekte van Alzheimer en Parkinson en is een potentieel mechanisme voor alcoholgerelateerde cognitieve achteruitgang.

De studie omvat 20.965 deelnemers aan een cohortonderzoek in het Verenigd Koninkrijk. Onderzocht werd het verband tussen zelfgerapporteerd alcoholgebruik en het ijzergehalte in de hersenen, gemeten met behulp van een MRI scan.

Uit het onderzoek blijkt dat alcoholconsumptie van meer dan 7 Britse alcoholeenheden per week (5,6 Nederlandse standaardglazen*) in verband kon worden gebracht met hogere ijzerniveaus in de basale ganglia, wat weer in verband kan worden gebracht met slechter cognitief functioneren. Deze observationele bevindingen konden worden bevestigd in Mendeliaanse randomisatie analyses met genetische varianten als proxy's voor alcoholgebruik.

Topiwala, A., Wang, C., Ebmeier, K.P., Burgess, S., Bell, S., Levey, D.F. et al. Associations between moderate alcohol consumption, brain iron, and cognition in UK Biobank participants: observational and mendelian randomization analyses. PLOS Medicine 19 (2022) 7, e1004039.
DOI: https://doi.org/10.1371/journal.pmed.1004039

Bron: PLOS Medicine.

*Een Nederlands standaardglas alcohol bevat 10 gram alcohol, de hoeveelheid pure alcohol in een klein glaasje wijn, een vaasje pils of een borrelglaasje jenever.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl