NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Alcoholisten roken waarschijnlijk méér omdat alcohol de nicotine sneller afbreekt

21 mei 2016

Alcoholisten hebben moeite om met roken te stoppen omdat zwaar alcoholgebruik de afbraak van nicotine versnelt. Aldus een nieuwe studie in het tijdschrift Drug and Alcohol Dependence.

Voor de studie hebben de onderzoekers bij een groep mannelijke alcoholisten in een Pools behandelingsprogramma enkele markers gemeten die een indicatie geven van het nicotineniveau. De metingen werden verricht onmiddellijk nadat zij gestopt waren met alcoholgebruik en vier en zeven weken later.

De resultaten gaven aan de afbraak van nicotine na vier weken weer normaal was.

Uit dit onderzoek blijkt niet dat zwaar alcoholgebruik het moeilijker maakt om met roken te stoppen. Maar de onderzoekers vinden het toch een belangrijke bevinding, omdat een snelle afbraak van nicotine eerder in verband werd gebracht met het roken van méér sigaretten per dag, meer nicotine ontwenningsverschijnselen en verminderde werkzaamheid van nicotinevervangende therapie voor stoppen met roken.

Bron: Drug and Alcohol Dependence.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl