NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Alcohol veroorzaakt huidkanker

2 juni 2016

Alcoholgebruik verhoogt het risico op plaveiselcelcarcinoom (PCC) van de huid. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie van verschillende universiteiten en ziekenhuizen verschenen in Nutrition and Cancer.

De alcoholdrinkers in de cohortstudie onder 200.000 respondenten hadden een hoger risico op PCC dan geheelonthouders. Bovendien was er sprake van een dosis-responsrelatie: hoe meer alcohol, hoe groter het risico. Het risico lag bij vrouwen hoger dan bij mannen, bij wie de toename van het aantal PCC’s significant werd bij méér dan 2 glazen alcohol per dag. De Amerikanen berekenden dat elk flesje bier dat iemand per dag gemiddeld drinkt (of het equivalent aan alcohol in wijn of gedistilleerd) het risico op PCC met 22% verhoogt.

Het waarschijnlijke mechanisme is tweeledig. Allereerst is een van de afbraakproducten van ethanol, aceetaldehyde, een carcinogeen. Daarnaast heeft alcohol een immuunsuppressieve werking, waardoor tumorvorming minder goed wordt onderdrukt door het lichaam.

Bron: Nutrition and Cancer.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl