NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Alcoholhoudende drankjes met veel cafeïne hebben effect op brein

26 oktober 2016

Uit dierexperimenteel onderzoek blijkt dat alcoholhoudende drankjes met veel cafeïne (dus ook energiedrankjes gemixed met alcohol) veranderingen in het adolescente brein veroorzaken die lijken op die van cocaïne. En de gevolgen blijven lang nazinderen tot in de volwassen jaren. Dat heeft een onderzoek aan de universiteit van Purdue aangetoond.

Onderzoeker Richard van Rijn, assistent-professor in de medicinale chemie, bestudeerde het effect van cafeïnerijke energiedrankjes en alcohol bij muizen in hun adolescentie. Hij deed de tests op muizen omdat tests met alcohol bij adolescenten verboden zijn in de Verenigde Staten. De muizen vertoonden na consumptie van cafeïnerijke alcoholhoudende drankjes lichamelijke en neurochemische veranderingen die erg lijken op veranderingen in het brein van muizen die cocaïne kregen. Die proefdieren vertoonden ook een andere voorkeur voor cocaïne. Ze waren minder gevoelig voor de genotseffecten van cocaïne. Dit klinkt positief, maar het betekent dat ze meer cocaïne nodig hebben om hetzelfde gevoel te krijgen als de controlemuizen in het onderzoek.
De onderzoekers merkten een verhoging van een bepaald proteïne op, die een marker is van lange termijnveranderingen in de neurochemie van het brein.

Van Rijn legt uit waarom de combinatie zo gevaarlijk is voor tieners: "Het lijkt alsof de twee dranken samen jongeren over een grens duwen die veranderingen in hun gedrag en hun brein veroorzaakt. Die veranderingen komen niet voor als jongeren alleen alcohol of alleen energiedranken opnemen."

Bron: Plos.One.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl