NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Vervette lever door alcohol uit eigen darmbacteriën

11 oktober 2022

Onderzoekers van Amsterdam UMC hebben aangetoond dat darmbacteriën veel meer alcohol kunnen produceren dan tot nu toe bekend was. Dit kan de oorzaak en aanjager zijn van niet-alcoholische leververvetting. De resultaten zijn gepubliceerd in Nature Medicine.

Overmatig alcoholgebruik kan leververvetting veroorzaken. Maar bij mensen met niet-alcoholische leververvetting (NAFLD) is geen sprake van hoge alcoholconsumptie. Arts-onderzoeker Stijn Meijnikman: "Dat darmbacteriën alcohol kunnen maken, was al bekend. Maar niet dat het zoveel kan zijn. Uit onze studie blijkt nu dat bij 40% van [deze] patiënten alcohol toch een rol speelt, alleen gaat het dan om alcohol die gemaakt is door eigen darmbacteriën."

Meijnikman: "Dit laat zien dat de lever een grote capaciteit heeft om bloed van alcohol te zuiveren. En dat alcohol een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van leververvetting. Ook als we levercellen onder de microscoop bekijken, lijken de levercellen van mensen met niet-alcoholische leververvetting erg op die van mensen met alcoholische leververvetting."
Een ander experiment toonde aan dat een grote hoeveelheid alcohol afkomstig is van darmbacteriën.

"Dit onderzoek opent een nieuwe wereld aan onderzoeksmogelijkheden en therapeutische opties voor patiënten met leververvetting."

Meijnikman, A.S., Davids, M., Herrema, H. et al. Microbiome-derived ethanol in nonalcoholic fatty liver disease. Nature Medicine (2022). https://doi.org/10.1038/s41591-022-02016-6

Bron: amsterdamumc.org.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl