NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Alcohol activeert bij muizen neuronen die honger aanwakkeren

12 januari 2017

Volgens onderzoekers van het Londense Francis Crick Institute Mill Hill Laboratory wakkert alcohol onze honger aan. Dat blijkt uit enkele experimenten met muizen. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Nature Communications.

De diertjes kregen drie dagen lang alcohol toegediend. Per dag ging het om een hoeveelheid die bij de mens vergelijkbaar is met twee flessen wijn. Wat blijkt? De proefbeestjes aten veel meer dan de muizen die ‘nuchter’ bleven. Tegelijk, zo merkten de wetenschappers, werden door de alcohol bepaalde zenuwcellen geactiveerd, namelijk de AgRP-neuronen. Als die hersencellen gestimuleerd worden, gaan muizen onmiddellijk op zoek naar voedsel, ook al hebben ze net veel rond gegeten.

Of er zich hetzelfde afspeelt in de hersenen van mensen, kunnen de onderzoekers niet met zekerheid zeggen. Wel is het aannemelijk, stellen ze, omdat het brein van mensen en muizen op een gelijkaardige manier werkt.

Bron: Nature Communications.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl