NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Schrappen grote wijnglazen in horeca leidt tot minder consumptie

18 januari 2024

Door het grootste glas wijn van de drankenkaart in de horeca te schrappen, wordt de totale hoeveelheid die mensen drinken met 7,6% verlaagd, blijkt uit een proef van vier weken in 21 pubs, bars en restaurants. De resultaten van de proef zijn gepubliceerd in PLoS Medicine.

Als gevolg van het schrappen van de grootste maat glas, 250 ml – gelijk aan een derde van een fles – werden er meer (per liter duurdere) 125 ml en 175 ml glazen wijn verkocht. Over het geheel genomen werd er dagelijks minder wijn verkocht. De verkoop van bier en cider bleef hetzelfde, net als de totale inkomsten van de horecagelegenheden.

De resultaten zijn volgens de onderzoekers in overeenstemming met bestaand bewijs dat mensen minder eten als ze kleinere porties voedsel krijgen. Het zou interessant zijn om te weten in hoeverre het feit dat de wijn in de kleinere glazen naar verhouding duurder is, heeft bijgedragen aan de daling van de totale wijnconsumptie.

Mantzari, E., Ventsel, M., Pechey, E. et al. Impact on wine sales of removing the largest serving size by the glass: An A-B-A reversal trial in 21 pubs, bars, and restaurants in England. PLoS Medicine 21 (2024) 1, e1004313. https://www.doi.org/10.1371/journal.pmed.1004313

Bron: PLoS Medicine.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl