NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Matig alcoholgebruik is helemaal niet goed voor je

22 maart 2016

Een groep Canadese wetenschappers heeft 87 studies naar de positieve gezondheidseffecten van alcohol bij elkaar gezocht en toen ze die nog eens goed bekeken bleken alle positieve effecten verdwenen.

Dat komt, volgens hoofdonderzoeker Tim Stockwell, door de geheelonthouder. In de meeste van die 87 studies wordt de matige drinker (meestal 2 glazen gemiddeld per dag) vergeleken met de geheelonthouder. En onder die geheelonthouders bevindt zich een grote groep die om gezondheidsredenen gestopt is. De matige drinker steekt daar vanzelfsprekend altijd gezond bij af.

De 13 studies waarin wel rekening werd gehouden met de achtergrond van de geheelonthouders konden geen enkel gezondheidseffect aan alcohol toeschrijven. Uit de analyse volgt dat hooguit de incidentele gebruiker (minder dan 1 keer per week 1 glas) voordeel heeft van de alcohol.
De onderzoekers vinden het dan ook veel logischer om van een lineair verband uit te gaan: hoe meer alcohol, des te groter de schade.

"Het idee leeft dat alcohol goed voor ons is, want dat is wat je altijd hoort", aldus Stockwell. "Maar er zijn vele redenen om sceptisch te zijn."

Bron: Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl