NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Binge drinkers hebben driemaal zoveel kans cirrose te krijgen

14 december 2023

Uit nieuw onderzoek blijkt dat binge drinkers drie keer meer kans hebben om levercirrose te krijgen dan mensen die dagelijks één glas drinken. Als je een bepaalde genetische aanleg hebt is het risico vier keer hoger, als er sprake is van diabetes (type 2) twee keer.

Mensen die veel drinken én een genetische aanleg hebben, hebben volgens de bevindingen van het Britse onderzoeksteam zes keer zoveel kans om alcoholgerelateerde cirrose te ontwikkelen. Als er bovendien sprake is van diabetes is de kans nóg groter.

De studie, gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications, is de eerste die de relatie onderzoekt tussen het drinkpatroon van een persoon, zijn genetisch profiel, het al dan niet hebben van diabetes en het risico op het ontwikkelen van alcoholgerelateerde cirrose.

Voor de studie analyseerden onderzoekers van University College London (UCL), het Royal Free Hospital, de University of Oxford en de University of Cambridge gegevens van meer dan 312.000 drinkende Britse volwassenen.

Dr. Linda Ng Fat, van de UCL, een van de onderzoekers: “Veel onderzoeken die de relatie tussen leverziekte en alcohol onderzoeken, richten zich op de hoeveelheid alcohol die wordt geconsumeerd. Wij kozen voor een andere aanpak door ons te concentreren op het drinkpatroon en ontdekten dat dit een betere indicator was voor het risico op leverziekten dan alleen de hoeveelheid."

Ding, C., Ng Fat, L., Britton, A. et al. Binge-pattern alcohol consumption and genetic risk as determinants of alcohol-related liver disease. Nature Communications 14 (2023) 8041. https://doi.org/10.1038/s41467-023-43064-x

Bron: Nature Communications.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl