NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Alcoholgerelateerde hersenschade neemt toe ná abstinentie

3 april 2019

Hersenschade als gevolg van alcoholconsumptie blijft wekenlang toenemen nadat gestopt is met drinken. Dat blijkt uit een nieuwe studie gepubliceerd in JAMA Psychiatry, uitgevoerd door het Institute of Neurosciences in Alicante en het Central Institute of Mental Health in Mannheim.

De studie gebruikte MRI’s om te kijken naar de hersenen van 91 patiënten met een gemiddelde leeftijd van 46 jaar; allemaal met een door alcohol veroorzaakte stoornis en deelnemend aan een detoxprogramma in een Duits ziekenhuis. De controlegroep bestond uit 36 mannen zonder alcoholproblemen, met een gemiddelde leeftijd van 41 jaar.

Het onderzoek toont aan dat zes weken na het stoppen met drinken er nog steeds veranderingen optreden in de witte hersenmassa.

“Tot nu toe geloofde niemand dat bij afwezigheid van alcohol de schade in de hersenen toch nog toeneemt”, aldus onderzoekscoördinator Dr. Santiago Canals van het Institute of Neurosciences.

Silvia De Santis, Patrick Bach, Laura Pérez-Cervera, Alejandro Cosa-Linan, Georg Weil, Sabine Vollstädt-Klein, Derik Hermann, Falk Kiefer, Peter Kirsch, Roberto Ciccocioppo, Wolfgang H. Sommer, Santiago Canals. Microstructural white matter alterations in men with alcohol use disorder and rats with excessive alcohol consumption during early abstinence. JAMA Psychiatry, 2019; DOI: 10.1001/jamapsychiatry.2019.0318

Bron: JAMA Psychiatry.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl