NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Stockwell: “Amper bewijs dat matig drinken tegen hartziekten beschermt”

23 mei 2017

Veel mensen denken dat een glas wijn bij het avondeten - of sowieso matig alcoholgebruik – hen zal beschermen tegen hartziekten. Maar daar is amper bewijs voor. Dat is de conclusie van een nieuwe overzichtsstudie van Tim Stockwell en collega’s in het mei-nummer van het Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

In de loop der jaren is in veel studies vastgesteld dat volwassenen die matig drinken, minder hartziekten hebben dan niet-drinkers. Dat heeft ertoe geleid dat alom de overtuiging bestaat dat alcohol, mits matig gedronken, goed is voor het hart. Maar de nieuwe analyse, waarin 45 cohortstudies nader zijn bestudeerd, toont aan dat die veronderstelling wellicht niet klopt.

Het belangrijkste probleem bij veel studies is dat de groep "niet-drinkers” ook voormalige drinkers omvat*, die om gezondheidsredenen zijn gestopt.
Waar je ook op moeten letten is het aantal ouderen in een studie. Ouderen die gezond zijn, drinken vaak matig en blijven dat ook doen. Ze zijn niet ziek en gebruiken geen medicijnen die je niet kan combineren met alcohol. Ouderen die sukkelen met hun gezondheid gaan juist vaak minder drinken of stoppen ermee. Als een studie veel oudere drinkers onder zijn proefpersonen heeft, zou je dus ten onrechte kunnen concluderen dat matig drinken je gezonder maakt.

In hun analyse vonden Stockwell en zijn team - zoals te verwachten was - dat wie nu met mate drinkt (maximaal twee glazen per dag) inderdaad minder vaak hartziekten heeft dan een niet-drinker. "Maar dat niet-drinkers minder gezond zijn hoeft niet per se te komen doordat ze niet drinken. Het kan evengoed andersom werken", zegt Stockwell. "Het kan best zijn dat ze niet drinken omdat ze minder gezond zijn. Hard bewijs is er niet, maar er zijn voldoende redenen voor gezond scepticisme rond het idee dat matig drinken goed voor je is."

Bron: Journal of Studies on Alcohol and Drugs.

*In Nederland is 11,3% van de 18-plussers een ex-drinker, dus iemand die eerst wel dronk, maar daar later om allerlei redenen mee is gestopt!

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl