NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Drinkers drinken meer als ze denken dat de drank alcoholarm is?

26 april 2018

Spoort de tekst op een flesje drank dat er minder alcohol in zit aan tot extra gebruik? Onderzoekers van de University of Cambridge en Behaviour and Health Research Unit waren benieuwd in hoeverre dit het geval was. Ze voerden een experiment uit in een labsetting die het kroeggevoel moest nabootsen. Het onderzoek is gepubliceerd in Health Psychology.

Volgens onderzoeker Theresa Marteau wijzen de resultaten van de studie uit dat vermelding op het etiket dat de drank alcoholarm is ervoor zorgt dat die drank eerder gekozen wordt. Maar tegelijkertijd zet die vermelding aan tot meer drinken.

Voor een vervolgexperiment is het belangrijk dat deze plaatsvindt in een real-life-setting. Dan kan nog beter achterhaald worden wat de impact van de etiketvermelding alcoholarm is. In een labsetting kan het namelijk toch zo zijn dat mensen zich anders gedragen.

Vasiljevic, M., Couturier, D.L., Frings, D., Moss, A.C., Albery, I.P. and Marteau, T.M. Impact of lower strength alcohol labeling on consumption: A randomized controlled trial. Health Psychology. http://dx.doi.org/10.1037/hea0000622

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl