NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Minder rimpels in gezicht vrouw door gezonde voeding en geen alcohol

4 april 2018

Vrouwen kunnen rimpels voorkomen door een gezond voedingspatroon te volgen, met veel fruit en groenten, en geen alcoholhoudende dranken te drinken. Het gezicht van vrouwen die zich aan deze leefregels houden vertoont zelfs een derde minder lijntjes dan het gezicht van vrouwen die deze leefregels aan hun laars lappen.

Dat blijkt uit een studie van het Erasmus MC onder ruim 2.700 Rotterdamse 50-plussers, die vandaag naar buiten komt. De bevindingen zijn gepubliceerd in het Journal of the American Academy of Dermatology (JAAD), een invloedrijk wetenschappelijk tijdschrift in de dermatologie.

Alcohol moet dus worden afgezworen. "We denken dat alcohol – net als suikers – de normale celprocessen beschadigt, waarbij herstelmechanismen in de huid worden verstoord", zegt Selma Mekić, arts-onderzoeker op de afdeling dermatologie.

"Vrouwen die er langer jong uit willen zien hebben nu, naast niet roken en bescherming tegen de zon, nog een aangrijpingspunt om rimpels te vertragen. Tegelijkertijd heeft een gezonder voedingspatroon belangrijke effecten in de preventie van welvaartsziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten", aldus Mekić.

Mekić, S., Jacobs, L.C, Hamer, M.A. et al. A healthy diet in women is associated with less facial wrinkles in a large Dutch population-based cohort. Journal of the American Academy of Dermatology (2018) March. https://doi.org/10.1016/j.jaad.2018.03.033

Bron: Journal of the American Academy of Dermatology.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl