NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Amerikaans kankergenootschap vraagt aandacht voor relatie alcohol en kanker

8 november 2017

De American Society of Clinical Oncology (ASCO), die veel vooraanstaande oncologen in de Verenigde Staten vertegenwoordigt, heeft dinsdag aandacht gevraagd voor de relatie tussen alcohol en kanker. In een verklaring in het Journal of Clinical Oncology wijst het genootschap erop dat zelfs licht drinken het risico van borstkanker bij vrouwen enigszins kan verhogen. Ook wijzen zij op het hogere risico op plaveiselcelkanker van de slokdarm.

Bij vrouwen die dagelijks zo’n 10 gram alcohol drinken (= 250 cc pils, of 100 cc wijn, of 35 cc jenever) is het risico op kanker 5% hoger als zij nog vóór de overgang zijn. Voor vrouwen na de overgang is bij zo'n consumptie het borstkankerrisico 9% hoger. Zware drinkers hebben verder te maken met veel hogere risico's op kanker van de mond, keel en slokdarm (5x hoger dan niet-drinkers), het strottenhoofd (3 x hoger), de lever (2 x hoger) en de darmen. Volgens de ASCO zijn wereldwijd 5,5% van alle nieuwe kankers en 5,8% van alle sterfgevallen door kanker alcoholgerelateerd.

"De boodschap van het genootschap is Als u uw risico op kanker wilt verminderen, drink dan minder. En als u niet drinkt, begin dan niet", zei Dr. Noelle LoConte, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Wisconsin-Madison en de hoofdauteur van de ASCO-verklaring. "Het is anders dan tabak waar we zeggen: Nooit roken. Begin niet. Dit is een beetje subtieler."

Het genootschap vraagt verder om diverse volksgezondheidsmaatregelen om alcoholgebruik aan te pakken, zoals hogere accijnzen en beperkingen van de reclame gericht op jongeren. Ook zijn ze kritisch op de alcoholbranche die doet aan ‘pink washing’ door hun alcoholhoudende dranken te voorzien van een pink ribbon.

Bron: Journal of Clinical Oncology.

loconte---alcohol-and-cancer-a-statement-of-the-american-society-of-clinical-oncology-_1.pdfloconte---alcohol-and-cancer-a-statement-of-the-american-society-of-clinical-oncology-_1.pdf (569 kB)

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl