NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

WHO Europa: verhogen van alcoholaccijns kan 133.000 levens per jaar redden

23 februari 2022

Vele duizenden levens zouden elk jaar kunnen worden gered in de Europese regio van de WHO als de lidstaten meer accijns op alcohol zouden heffen. Nu sterven elke dag in Europa zo'n 2.500 mensen als gevolg van alcoholgebruik.

Om de onbenutte kracht van gezondheidsbelastingen te vergroten, heeft de WHO laten uitrekenen hoe betaalbaar alcoholhoudende dranken in Europa zijn en wat het effect zou zijn als in heel Europa een minimumaccijns zou worden geheven op de detailhandelsprijs van alle alcoholhoudende dranken. De resultaten van deze studie zijn verschenen in Lancet Regional Health.

Volgens de studie, die werd uitgevoerd door een werkgroep van de NCD Advisory Council, zouden elk jaar 40.000 levens worden gespaard als de Europese lidstaten van de WHO een minimumaccijns van 25% van de detailhandelsprijs zouden invoeren. Er zouden zelfs 133.000 levens gespaard worden als ze een minimumaccijns van 15% zouden invoeren in combinatie met één minimum detailhandelsprijs per eenheid alcohol, ongeacht het soort drank.

Dit aantal zou aanzienlijk kunnen toenemen met een hogere accijnsdruk, wat betekent dat het verhogen van de alcoholaccijns als een prioriteit voor de volksgezondheid moet worden beschouwd.

"We hebben berekend hoe de verhoging van de alcoholaccijns de sterfte in de Europese regio van de WHO zal beïnvloeden. En deze gegevens laten duidelijk zien hoe gunstig deze maatregel zal zijn voor de gezondheid van mensen," aldus Dr Jürgen Rehm, lid van de NCD Advisory Council.

Volgens de WHO moet heffen van accijns gezien worden als een gezondheidsmaatregel en niet als een puur economisch instrument. "Vandaag de dag volgen meer dan de helft van de lidstaten de aanbeveling van de WHO om de accijnsdruk op tabak minimaal 75% van de detailhandelsprijs te laten bedragen," aldus Dr. Carina Ferreira-Borges, ad interim Directeur voor NCD’s en programmamanager voor alcohol en illegale drugs van WHO Europa. Accijnsheffing op alcohol is een vergeten gezondheidsinstrument.

M. Neufeld, P. Rovira, C. Ferreira-Borges, C. Kilian, F. Sassi, A. Veryga and J. Rehm. Impact of introducing a minimum alcohol tax share in retail prices on alcohol-attributable mortality in the WHO European Region: A modelling study. Lancet Regional Health (2022) 100325. https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2022.100325

Bron: Lancet Regional Health.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl