NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Hersenactiviteit bingedrinkers vergelijkbaar met alcoholisten

14 september 2017

In een recent verschenen artikel in Frontiers in Behavioral Neuroscience, gaan Eduardo López-Caneda en collega’s nader in op hun onderzoek naar de hersenen van studenten die minstens éénmaal per maand bingedrinken. Zij vergeleken de hersenactiviteit in rust van die studenten met die van studenten die nooit stevig hadden gedronken (niet-bingers).

Middels electroden op de hoofdhuid werd de elektrische activiteit in verschillende hersengebieden gemeten bij beide groepen. Er bleken aantoonbare verschillen te zijn in de hersenactiviteit in rust. De bingedrinkers hadden aanzienlijk hogere waarden van enkele specifieke elektrofysiologische parameters, bekend als bèta en theta hersengolven, in de temporale kwab rechts en de bilaterale occipitale cortex.

In eerdere studies is gebleken dat alcoholisten vergelijkbare veranderingen in hersenactiviteit laten zien. Dit terwijl de onderzochte studenten slechts af en toe excessief alcohol gebruikten en niet voldeden aan de criteria voor alcoholisme.

Wat betekent dit? De veranderingen in de hersenactiviteit kunnen duiden op een verminderde capaciteit om te reageren op externe prikkels en op mogelijke problemen in het vermogen van jonge bingedrinkers om informatie te verwerken. Misschien zijn het de eerste tekenen van alcoholgerelateerde hersenschade.

E. López-Caneda, F. Cadaveira, A. Correas, A. Crego, F. Maestú and S. Rodríguez Holguín The Brain of Binge Drinkers at Rest: Alterations in Theta and Beta Oscillations in First-Year College Students with a Binge Drinking Pattern. Front. Behav. Neurosci., 14 September 2017 | https://doi.org/10.3389/fnbeh.2017.00168

Bron: Frontiers in Behavioral Neuroscience.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl