NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Eén derde Britse kinderen heeft negatieve ervaringen na alcoholgebruik ouders

5 november 2019

Meer dan éénderde van de Britse kinderen tussen 10 en 17 jaar heeft negatieve ervaringen als gevolg van het alcoholgebruik van zijn of haar ouders. Dat blijkt uit onderzoek verschenen in Alcohol and Alcoholism.

De studie, waarin de effecten werden onderzocht van het alcoholgebruik van niet-verslaafde ouders, vond een significant verband tussen de hoeveelheid alcohol die zij consumeerden en negatieve ervaringen bij hun kinderen. Het gaat dan om minder aandacht krijgen dan normaal, eerder of later dan gebruikelijk naar bed gebracht worden, meer dan normaal ruzie hebben met ouders en ouders die extra onvoorspelbaar zijn.

Het zien van een aangeschoten of dronken ouder en het hebben van een ouder die overwegend negatieve drinkmotieven rapporteert - ongeacht de hoeveel alcohol die hij of zij consumeert - kon in verband worden gebracht met een verhoogde kans dat kinderen negatieve ervaringen rapporteerden. Er bleek wel een relatie met leeftijd: oudere kinderen rapporteerden minder vaak negatieve ervaringen als gevolg van het drinken van hun ouders.

L. Bryant, A.M. MacKintosh & L. Bauld. An Exploration of the Impact of Non-Dependent Parental Drinking on Children. Alcohol and Alcoholism, agz086, https://doi.org/10.1093/alcalc/agz086.

Bron: Alcohol and Alcoholism.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl