NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Acamprosaat lijkt meest effectieve behandeling in de 1ste lijn

25 november 2020

In de British Medical Journal is een overzichtsstudie verschenen van ruim 60 onderzoeken naar het meest effectieve medicijn in de eerste lijn ter behandeling van alcoholverslaafden die net een detox hebben gehad.

Gekeken werd naar onderzoek onder patiënten waarbij de alcoholverslaving was gediagnosticeerd met behulp van gestandaardiseerde klinische screeningsmiddelen en die de maand voorafgaande aan het onderzoek lichamelijk ontgift waren. De focus was op de effectiviteit van de behandeling (blijven de patiënten “droog”) en naar uitval (alle oorzaken).

Acamprosaat lijkt de enige behandeling in de eerste lijn die – vergeleken met een placebo – leidt tot een verhoogde kans op onthouding van alcohol en een lagere kans op uitval. Het bewijs v.w.b. alle andere behandelingsmethoden is te mager.

De onderzoekers concluderen dat meer goed onderzoek nodig is om de behandeling van alcoholverslaving in de eerstelijnszorg te verbeteren.

H.Y. Cheng, L.A. McGuinness, R.G. Elbers a.o. Treatment interventions to maintain abstinence from alcohol in primary care: systematic review and network meta-analysis. British Medical Journal (2020) 371:m3934. http://dx.doi.org/10.1136/bmj.m3934

Bron: British Medical Journal.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl