NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Bloed zwangere vrouw kan worden gebruikt om FASD op te sporen

9 november 2016

Bloedonderzoek kan uitwijzen hoeveel schade de foetus van een zwangere vrouw heeft opgelopen als gevolg van haar alcoholgebruik. Dat zeggen onderzoekers van de universiteit van Californië in San Diego, die voor het ontwikkelen van een FASD-test samenwerken met het Texaanse A&M College of Medicine en een Oekraïens programma gericht op preventie van aangeboren afwijkingen. De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in PLoS One.

Zowel uit dierexperimenteel als humaan onderzoek is gebleken dat blootstelling aan alcohol tijdens de zwangerschap leidt tot significante veranderingen in de circulatie van kleine RNA-moleculen (microRNA’s) in het bloed van de moeder. In deze studie werd onderzocht of veranderingen in plasma microRNAs bij zwangere vrouwen (alleen of in combinatie met andere klinische variabelen) een voorspellende waarde hebben voor wat betreft het krijgen van FASD bij de baby’s. Dit werd onderzocht bij 68 zwangere vrouwen op twee perinatale zorgklinieken in het westen van Oekraïne.

De resultaten geven aan dat matige tot hoge niveaus van blootstelling aan alcohol tijdens de vroege zwangerschap leidt tot aanzienlijke verschillen in het aantal circulerende microRNA’s in het bloed van de moeders. Die verschillen waren groter in de moeders van wie de baby’s in hun eerste levensjaar aan alcohol gerelateerde lichamelijke of neurologische kenmerken vertoonden.

De bloedtest kan van cruciaal belang zijn, omdat vroege diagnose en interventie uitermate belangrijk is. "Goede voeding, betere perinatale gezondheidszorg, het verlagen van stress en goede zorg voor de baby kunnen alle bijdragen aan het verbeteren van alcoholgerelateerde zwangerschappen," aldus de Oekraïense onderzoeksleider Dr. Wladimir Wertelecki in een verklaring.

Zijn onderzoeksgroep is nu bezig de resultaten te repliceren in een grotere steekproef om erachter te komen of hun bevindingen ook de ontwikkeling van de kinderen op de langere termijn kunnen voorspellen.

Bron: PLOS One.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl