NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

MUP leidt tot minder ziekenhuisopnames

3 februari 2023

Het wettelijk vastleggen van een minimumprijs per eenheid alcohol leidt tot minder ziekenhuisopnames, op korte en langere termijn. Dat blijkt uit een literatuurstudie, uitgevoerd door enkele Britse onderzoekers en verschenen in het British Medical Journal Open.

De onderzoekers vonden 22 studies over het effect van het verplichten van een minimum unit price (MUP) en de effecten daarvan op ziekenhuisopnames. Het betrof 6 natuurlijke experimenten en 16 modelstudies uit Australië, Canada, Engeland, Noord-Ierland, Schotland, Zuid-Afrika en Wales.

Uit de modelstudies kwam dat een MUP het aantal alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames jaarlijks met 3 tot 10% zou laten dalen. Uit de natuurlijke experimenten bleek dat de MUP in werkelijkheid inderdaad een daling van het aantal ziekenhuisopnames liet zien. Het ging om een daling van 2 tot 9% van acute alcoholziekten en van 4 tot 9% op jaarbasis van chronische alcoholziekten (na 2-3 jaar). De onderzoekers concluderen dat er een 'matig tot sterk' causaal verband tussen de MUP en een daling van het aantal alcoholgerelateerde ziekenhuisopnames.

Omdat een MUP gericht is op de zwaarste consumenten uit de meest achtergestelde groepen die het grootste risico lopen op alcoholschade, kan een MUP dus gezondheidsverschillen verkleinen.

Tobias Maharaj, Colin Angus, Niamh Fitzgerald et al. Impact of minimum unit pricing on alcohol-related hospital outcomes: systematic review. BMJ Open, February 2023 DOI 10.1136/bmjopen-2022-065220

Bron: British Medical Open.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl