NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Jongeren plaatsen op sociale media vaak berichten over alcohol met positieve associaties

25 juli 2018

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam hebben recent een artikel gepubliceerd in Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking over de resultaten van een onderzoek naar de ‘alcoholberichten’ van jongeren.

Onderzoeker Hanneke Hendriks en haar team kregen toegang tot de Facebook- en/of Instagram-profielen van bijna 200 jonge deelnemers. De onderzoekers beoordeelden de mate waarin alcoholberichten geplaatst werden en het soort alcoholboodschappen (van gematigd tot extreem) dat de berichten overbrachten. Alle afbeeldingen werden geanalyseerd op sociale context, aanwezigheid van mensen en reacties op berichten.

Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat:
• er vooral gematigde alcoholberichten wrden geplaatst (waarin alcohol bijvoorbeeld alleen op de achtergrond zichtbaar is);
• er soms ook tekstuele alcoholberichten en commerciële alcoholberichten werden geplaatst;
• er bijna geen extreme alcoholberichten (bijvoorbeeld over dronken mensen of drinkspelletjes) voorkwamen.

De auteurs komen tot de conclusie dat alcoholberichten op sociale media tot het dagelijkse sociale leven van jongeren behoren en in een bredere sociale context zijn geïntegreerd. Tegelijkertijd lijken de positieve associaties met alcoholgebruik zichtbaarder te zijn op sociale media dan de negatieve associaties, wat mogelijk kan leiden tot een onderschatting van alcoholgerelateerde risico's.

H. Hendriks, B. van den Putte, and W.A. Gebhardt. Alcoholposts on Social Networking Sites; the Alcoholpost-Typology. Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking 21 (2018) issue 7: July 1. http://doi.org/10.1089/cyber.2017.0729

Bron: Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl