NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Vooral veel horeca leidt tot hoog aantal ziekenhuisopnames

19 augustus 2018

In Addiction verschijnt binnenkort een studie van Ravi Maheswaran van de Universiteit van Sheffield (en enkele collega’s) naar de relatie tussen de dichtheid aan alcoholverkooppunten en het aantal ziekenhuisopnames.

Gekeken werd naar het gemiddeld aantal alcoholverkooppunten (cafés, bars en nachtclubs, restaurants, gemakswinkels, supermarkten en andere detailhandel) in 32.482 wijken in Engeland. Deze gegevens werden gelegd naast die van het aantal ziekenhuisopnames vanwege acute of chronische aandoeningen, geheel of gedeeltelijk te wijten aan alcoholgebruik, in de periode 2002/03 tot 2013/14.

Er waren in de onderzochte periode meer dan 1 miljoen ziekenhuisopnames met als primaire oorzaak alcoholgebruik en 2,1 miljoen ziekenhuisopnames met als secundaire oorzaak alcoholgebruik.

Uit de analyse blijkt dat in Engeland hogere dichtheden aan verschillende categorieën alcoholverkooppunten, met name horeca en gemakswinkels, in verband gebracht kunnen worden met een hoger aantal ziekenhuisopnames met als primaire oorzaak alcoholgebruik. Bij acute aandoeningen gaat het om tot 13% hogere aantallen ziekenhuisopnames en bij chronische aandoeningen tot 22% hogere aantallen.

De dichtheid aan supermarkten hing samen met een licht hoger percentage ziekenhuisopnames voor acute en chronische alcoholaandoeningen. De dichtheid aan andere detailhandel in alcohol kon alleen in verband worden gebracht met een hoger aantal ziekenhuisopnames voor chronische aandoeningen met als primaire oorzaak alcoholgebruik.

R. Maheswaran, M.A. Green, M. Strong, P. Brindley, C. Angus & J. Holmes. Alcohol outlet density and alcohol related hospital admissions in England: a national small‐area level ecological study. Addiction, 19 August 2018 https://doi.org/10.1111/add.14285

Bron: Addiction.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl