NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Fijne motoriek lijdt onder invloed van alcohol

25 april 2024

De fijne motoriek die chirurgen nodig hebben, lijdt onder de invloed van alcohol. Dat stellen onderzoekers van Radboudumc die meer of minder aangeschoten festivalbezoekers tijdens Lowlands inzetten om dit te meten. De resultaten van hun onderzoek zijn verschenen in het tijdschrift Heliyon.

Om de motoriek te meten lieten zij 1.056 festivalbezoekers van de Lowlandseditie 2022 op een simulator ringetjes verplaatsen met twee verschillende instrumenten voor laparoscopische chirurgie. Vandaar de naam van het onderzoek: Dokter Borrel of Dokter BoB?

Vooraf hadden de deelnemers een blaastest ondergaan, en waren zij op basis van hun promillageuitslag in vijf groepen onderverdeeld. Onder andere festivalbezoekers die drugs hadden gebruikt, maar ook festivalgangers met chirurgische ervaring werden uitgesloten.

Uit hun onderzoek bleek dat de vaardigheid afnam naarmate het promillage hoger was. Er was vooral een duidelijk verschil waarneembaar tussen de deelnemers die geen alcohol hadden gedronken en de deelnemers met het hoogste promillage Meer dan 0,8 promille).

Voor de onderzoekers is de uitslag reden om voor chirurgen te pleiten voor een wereldwijde ‘nulnorm’ tijdens werkuren en bereikbaarheidsdiensten. Nederland is het enige Westerse land waar in de richtlijn staat dat chirurgen zich tijdens een dienst moeten houden aan de nul-norm. Maar als de chirurg alleen bereikbaarheidsdienst heeft, dan is in Nederland de norm maximaal 0,5 promille alcohol. In de VS, Verenigd Koninkrijk en Australië is de richtlijn dat een chirurg niet op het werk mag verschijnen als alcohol daar een negatieve invloed op heeft.

Verhoeven, D.J., Verhoeven, B.H., Botden, S. et al. Alcohol's impact on fine motor skills: Insights from minimally invasive surgical simulation. Heliyon 10 (2024) 8, April 19.
https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e30099

Bron: Heliyon.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl