NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Hoeveel risico op kanker bij één fles wijn per week?

28 maart 2019

Het grote publiek weet dat tabaksgebruik gerelateerd kan worden aan kanker. Men is echter vaak niet op de hoogte van het feit dat bepaalde vormen van kanker worden toegeschreven aan alcoholgebruik.

In een artikel in BMC Public Health doen Britse epidemiologen een poging om het absolute risico op kanker bij matig alcoholgebruik af te wegen tegen het absolute risico op kanker bij lage niveaus van roken. Daartoe hebben zij een wiskundig model ontwikkeld, waarbij het risico op kanker wordt uitgedrukt in ‘sigarettenequivalenten’.

Uit de studie blijkt dat het drinken van één fles wijn per week – wat het kankerrisico betreft - ongeveer gelijk staat aan het roken van vijf sigaretten per week voor mannen en tien voor vrouwen. Dat vrouwen slechter scoren komt voornamelijk door het verhoogde risico op borstkanker door alcoholconsumptie.

Deze studie heeft alleen betrekking op het risico op kanker, door alcoholgebruik en door roken. De onderzoekers benadrukken dat hun studie niet zegt dat matige alcoholconsumptie vergelijkbaar is met roken. Zij wijzen erop dat roken de dood tot gevolg heeft van tweederde van de tabaksgebruikers en kanker slechts één van de vele ernstige gevolgen is van roken voor de gezondheid.

Theresa J. Hydes, Robyn Burton, Hazel Inskip, Mark A. Bellis and Nick Sheron. A comparison of gender-linked population cancer risks between alcohol and tobacco: how many cigarettes are there in a bottle of wine? BMC Public Health (2019) 19:316 https://doi.org/10.1186/s12889-019-6576-9

Bron: BMC Public Health.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl