NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Snelle dronkenschap wordt bij muizen bepaald door receptor in cerebellum

31 augustus 2016

Onderzoekers hebben bij muizen een deel in de hersenen ontdekt dat bepalend is voor het al dan niet snel dronken worden. Met de vondst zou in de toekomst voorkomen kunnen worden dat mensen te veel drinken. De onderzoekers, van de universiteit van Washington, hebben hun bevindingen gepubliceerd in de Journal of Neuroscience.

Oorzaak zou de gevoeligheid zijn van een receptor, bekend onder de naam GABAA, die te vinden is in het cerebellum, ook wel kleine hersenen genoemd. Dit mechanisme is onderdeel van het centrale zenuwstelsel en is aan de achterkant van de schedel te vinden.

Wanneer de receptor relatief ongevoelig is, duurt het veel langer voordat deze gestimuleerd wordt dan wanneer die gevoelig is. Dit resulteert in symptomen van dronkenschap zoals het afnemen van sociale remmingen of een verstoorde motoriek. Door de gevoeligheid van deze receptor te verhogen kan worden voorkomen dat te veel wordt gedronken.

Bron: Journal of Neuroscience.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl