NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Marketingbeperkingen beschermen niet-drinkers

25 november 2022

Is er een verband tussen de strengheid en impact van het alcoholbeleid in een land en levenslang niet-drinken? Een groep wetenschappers onder leiding van de Nieuw-Zeelandse alcoholonderzoeker Sally Casswell zocht het uit voor een aantal landen met hoge- en midden-inkomens.

Met de International Alcohol Control index kan een score worden gegeven aan de strengheid en de impact van alcoholbeleid in een bepaald land. Het is dus een nuttig instrument voor de benchmarking van alcoholmaatregelen.

De onderzoekers, waaronder Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP en Karen Schelleman-Offermans van de Universiteit van Maastricht, voerden een cross-sectionele analyse uit van de relatie tussen de IAC-beleidsindexscores en levenslang niet-drinken onder 15 plussers in 8 landen/regio’s met hoge (Australië, Chili, Engeland, Hong Kong, Nederland, New Zeeland, Schotland en St Kitts and Nevis) en 5 met midden inkomens (MongoliëZuid-Afrika, Thailand, Turkije en Vietnam). Daartoe werden de correlaties onderzocht voor elke component van de index en de strengheid en impact van het alcoholbeleid in de betreffende landen.

Uit deze studie blijkt dat de totale IAC-beleidsindexscores positief verband houden met levenslang niet-drinken (r = 0,76), evenals de scores voor strengheid (r = 0,62) en impact (r = 0,82) van het alcoholbeleid. Marketingbeperkingen vertoonden een hogere correlatie met levenslang niet-drinken dan andere beleidsinstrumenten (r = 0,80), zoals beperking van de beschikbaarheid, prijsbeleid en preventie van rijden onder invloed.

De onderzoekers stellen dat hun bevindingen suggereren dat het beperken van alcoholmarketing een belangrijk beleidsinstrument zou kunnen zijn ter bescherming van niet-drinkers in landen met hoge- en middeninkomens.

Leung, J., Casswell, S., Parker, K. et al. Effective alcohol policies and lifetime abstinence: An analysis of the International Alcohol Control policy index. Drug and Alcohol Review (2022). https://doi.org/10.1111/dar.13582

Bron Drug and Alcohol Review.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl