NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Aantal kinderen met alcoholvergiftiging tijdens lockdown-perioden fors gedaald

10 september 2021

Het aantal kinderen dat met een alcoholvergiftiging werd opgenomen is tijdens de twee lockdowns fors gedaald, blijkt uit onderzoek van kinderarts Nico van der Lely (bekend van de alcoholpoli in Delft) en promovenda Louise Pigeaud. De resultaten zijn recent gepubliceerd in The Journal of Adolescent Health.

Het aantal jongeren dat maandelijks met een alcoholvergiftiging werd opgenomen in de 12 ziekenhuizen met een alcoholpoli, daalde met 70% tijdens de eerste lockdown (medio maart 2020 – eind mei 2020), steeg toen de coronamaatregelen daarna werden losgelaten, maar daalde opnieuw tijdens de tweede lockdown (medio oktober 2020 – eind december 2020).

Van der Lely zegt dat de daling vermoedelijk kan worden verklaard doordat jongeren minder gemakkelijk aan alcohol konden komen door de sluiting van horeca en sportclubs. "Ze waren soort van opgehokt", zei Van der Lely in het NOS Radio 1 Journaal. "Bovendien zaten hun ouders vaak naast ze aan de keukentafel, want die waren thuis aan het werk. Dus er was geen groepsdruk en het toezicht was toegenomen."

Na de eerste lockdown nam het aantal alcoholvergiftigingen onder minderjarigen wel weer toe. "Er was een enorm rebound effect en we zien dat nu ook weer. Ik zag gisteren vier kinderen op mijn polikliniek en vandaag ook weer drie, alsof het weer 2018 is."

Wat te doen? "Zolang jongeren van vijftien in het Westland bier krijgen na de voetbaltraining, zolang derdeklassers op een schoolreisje naar Londen Guinness krijgen van de leraar, zolang Murray met een biertje op de foto poseert, wordt er weinig vooruitgang meer geboekt." Hij kan de jongeren en hun ouders toespreken, zolang de wereld om hen heen niet verandert, is het water naar de zee dragen, wil hij maar zeggen.

Louise Pigeaud, Loes de Veld, Joris van Hoof and Nico van der Lely. Acute Alcohol Intoxication in Dutch Adolescents Before, During, and After the First COVID-19 Lockdown. Journal of Adolescent Health (2021) DOI: https://doi.org/10.1016/j.jadohealth.2021.07.038

Bron: Journal of Adolescent Health.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl