NL EN
DONEER NU!

Wetenschappelijk nieuws

Hieronder vindt u een overzicht van belangrijke, spraakmakende studies over alcohol in internationale wetenschappelijke tijdschriften.

Bij een BAG van 0,8 promille voel je wat minder pijn

30 april 2017

Mensen die een bloedalcoholgehalte (BAG) hebben van 0,8 promille voelen wat minder pijn. Dat blijkt uit een meta-analyse van 18 experimentele studies naar het ervaren van pijn bij verschillende bloedalcoholgehalten, uitgevoerd door Trevor Thompson en zijn collega’s van de Universiteit van Greenwich en gepubliceerd in the Journal of Pain.

In de onderzochte studies moesten proefpersonen op een schaal van 0 tot 10 aangeven hoeveel pijn ze voelden. Wat bleek? De pijnscore nam gemiddeld 1,25 punten af bij een BAG van 0,8 promille alcohol. Naarmate het alcoholgehalte in het bloed steeg werd het verdovende effect groter.

Onduidelijk is of de proefpersonen minder pijn ervaren omdat ze überhaupt minder voelen, of omdat de receptoren die pijn doorgeven slechter werken als je onder invloed bent van alcohol. Volgens de wetenschappers kunnen de resultaten mogelijk het alcoholmisbruik bij mensen met chronische pijn verklaren.

Dat alcohol de pijn beter bestrijdt dan paracetamol, zoals krantenkoppen naar aanleiding van dit onderzoek hebben gemeld, is met de huidige kennis niet te zeggen.

Bron: Journal of Pain.

Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP
Postbus 9769
3506 GT Utrecht
T: +31 (0)30-6565041
F: +31 (0)30-6565043
E: info@stap.nl